Η Ιστορία στο … πιάτο!

Η Ιστορία στο … πιάτο!

Την Τετάρτη 27 Μαρτίου ο Όμιλος Τοπικής Ιστορίας του σχολείου μας υποδέχθηκε τη συγγραφέα του βιβλίου «Κομοτηνή…στο πιάτο» κα. Θεανώ Πασχάλη. Η κα. Πασχάλη εξήγησε πώς μια ιδέα που γεννήθηκε την περίοδο της καραντίνας, πήρε σάρκα και οστά και μετατράπηκε σε ένα βιβλίο που αγκάλιασε όλες τις πληθυσμιακές ομάδες που κατοικούν στη Θράκη, τις διατροφικές τούς συνήθειες, τα υλικά και τις συνταγές τους. Παρουσίασε φαγητά που μαγειρεύουν μέχρι σήμερα πληθυσμοί όπως οι Ανατολικορωμυλιώτες, οι Ανδριανουπολίτες, οι Καππαδόκες, οι Μικρασιάτες και οι Σαμακοβίτες, αλλά και οι Αρβανίτες, οι Γκαγκαβούζηδες, οι Ηπειρώτες,  οι Παλιννοστούντες Ομογενείς, οι Πομάκοι, οι Πόντιοι, οι Ρομά, οι Σαρακατσάνοι, οι Τουρκογενείς και οι ντόπιοι πριν την έλευση των προσφύγων.

Οι  μαθητές και οι καθηγητές θυμήθηκαν φαγητά και γλυκά που τούς έχουν μαγειρέψει γιαγιάδες και μαμάδες, όπως καβουρμάς με αυγά, μπάμπω, λαχανοντολμάδες, τραχανάδες, λαλλαγγίτες, τζιγεροσαρμάδες, μαντί, πίτες, ιμάμ μπαϊλντί, τουρλού, βαρένικα, λαγόπιτα, χοιρινό με κυδώνια, μαλεμπί, βαρβάρα. Μέσα από τις μνήμες αυτές συνειδητοποιήσαμε με τον καλύτερο τρόπο ότι η Θράκη αποτελεί ένα πρωτότυπο γαστρονομικό μωσαϊκό που αντικατοπτρίζει την πολιτισμική συμβίωση ανθρώπων διαφορετικής καταγωγής, ντόπιων και προσφύγων. Τέλος, έγινε σαφές ότι την ιστορία δεν την προσεγγίζεις μόνο μέσα από χρονολογίες και ονόματα, αλλά από απλές καθημερινές πρακτικές, όπως οι διατροφικές συνήθειες.  

Υπεύθυνοι καθηγητές Ομίλου: Χατζηγιαννάκη Έλενα και Τσαρδακλής Θανάσης

Μετάβαση στο περιεχόμενο