Εκπαιδευτική επίσκεψη στο ερευνητικό κέντρο του CERN

Εκπαιδευτική επίσκεψη στο ερευνητικό κέντρο του CERN

Την εβδομάδα 4 έως 8 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη στο ερευνητικό κέντρο του CERN στην Ελβετία κατόπιν πρόσκλησης. Στην εκπαιδευτική εκδρομή συμμετείχαν 85 μαθητές/τριες, 6 συνοδοί καθηγητές, ο σχολικός νοσηλευτής κ. Γούλας και η Δρ. Κυριαζοπούλου, υπεύθυνη του ΕΚΦΕ Κομοτηνής.
Κατά την επίσκεψη στο CERN οι μαθητές/τριες είχαν την μοναδική ευκαιρία να μάθουν για την ίδρυση αλλά και το ρόλο που επιτελεί το ερευνητικό κέντρο. Όλοι οι μαθητές/τριες επισκέφτηκαν τις τρεις εκθέσεις του CERN κι εκεί με τη βοήθεια του καθηγητή φυσικής, κ. Τσαρτσάλη και της Δρ. Κυριαζοπούλου είχαν την ευκαιρία να επιμορφωθούν μέσα από πολλά διαδραστικά παιχνίδια φυσικής, να περιεργαστούν ομοιώματα των ανιχνευτών και να δουν από κοντά διάφορα συστήματα που χρησιμοποιούν διαφορετικές μεθόδους ανίχνευσης στοιχειωδών σωματιδίων.

Στη συνέχεια, η πρώτη ομάδα των 38 μαθητών, ηλικίας κάτω των 16 ετών, ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις του Cern από τον Κομοτηναίο μηχανικό του CERN, Νικόλαο Τρικούπη. Επισκέφτηκαν μαζί το Συγχροκύκλοτρο, δηλαδή το πρώτο επιταχυντή του CERN. Ο ιστορικός αυτός επιταχυντής είναι κυκλικός σταθερού στόχου και λειτουργούσε από το 1957 έως το 1990. Οι μαθητές βούτηξαν στην ιστορία και τη λειτουργία του επιταχυντή μέσα από μια μαγευτική παρουσίαση με ειδικά εφέ. Εκεί είχαν την ευκαιρία να λύσουν τις απορίες τους και να συνομιλήσουν με τον Κομοτηναίο μηχανικό που ζει στην Ελβετία και εργάζεται στο Cern 12 έτη.

Η δεύτερη ομάδα των 47 μαθητών, ηλικίας άνω των 16 ετών, μαζί με τον καθηγητή τους, κ. Αψεμίδη Ευστάθιο, επισκέφθηκαν έναν από τους τέσσερις ανιχνευτές που έχει στην περιφέρεια του ο επιταχυντής του CERN. Στο σημείο αυτό γίνεται το πείραμα LHC-ALICE, όπου, στον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων (Large Hadron Collider-LHC), πραγματοποιήθηκε μια πολύ ακριβής μέτρηση της διαφοράς μεταξύ των λόγων μάζας / ηλεκτρικού φορτίου των ελαφρών πυρήνων και αντιπυρήνων. Το αποτέλεσμα του πειράματος αυτού επιβεβαιώνει μια θεμελιώδη συμμετρία της φύσης με μια πρωτοφανή ακρίβεια για ελαφρούς πυρήνες. Οι μετρήσεις βασίστηκαν στις δυνατότητές του πειράματος ALICE να παρακολουθεί και να αναγνωρίζει σωματίδια που παράγονται σε συγκρούσεις βαρέων ιόντων υψηλής ενέργειας στον LHC.

Εκεί οι μαθητές/τριες επισκέφθηκαν την αίθουσα ελέγχου κι επεξεργασίας των δεδομένων των συγκρούσεων και μίλησαν με την διευθύντρια του πειράματος και την επιστημονική επικεφαλής της ομάδας Δρ. Δέσποινα Χατζηφωτιάδου. Επίσης είδαν το περίβλημα μόνο του ανιχνευτή, διότι την στιγμή εκείνη ήταν σε λειτουργία και υπήρχε επικίνδυνη ακτινοβολία στο εσωτερικό του και έπειτα παρακολούθησαν μια διάλεξη όλων αυτών που συμβαίνουν και μελετώνται στο επιστημονικό κέντρο, στην πιο απλοποιημένη και κατανοητή τους μορφή από την φυσικό επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας του πειράματος. Ακολούθησαν ερωτήσεις και απορίες από τους μαθητές, οι οποίοι έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για αυτά που έβλεπαν και άκουγαν. Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με το μεσημεριανό γεύμα στο εσωτερικό εστιατόριο του CERN, όπου οι μαθητές και οι συνοδοί τους, κινήθηκαν, έφαγαν και χαλάρωσαν ανάμεσα σε Ερευνητές και Νομπελίστες.

Τέλος στην εκπαιδευτική εκδρομή μαθητές και συνοδοί επισκέφθηκαν και περιηγήθηκαν στο Μιλάνο, στο Ανεσί, στη Γενεύη και στη Βενετία και ενημερώθηκαν από τον ξεναγό για την ιστορία και τον πολιτισμό των περιοχών αυτών.

Την οργάνωση της εκπαιδευτικής επίσκεψης ανέλαβαν οι εκπαιδευτικοί των Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων και Αγωγής Σταδιοδρομίας:
1. Κβαντικοί Ψίθυροι στον LHC – Εφαρμογή στην Απεικονιστική Τεχνική Της Ιατρικής,
2. Κβαντικοί Ψίθυροι στον LHC  – Το Ξεκίνημα Του Παγκοσμίου Ιστού»,
3. Κβαντικοί Ψίθυροι στον LHC – Μποζόνιο του Higgs «Το Σωματίδιο Του Θεού»:

Αψεμίδης Ευστάθιος (ΠΕ04.01)                                                                             
Βερρή Ανδρονίκη (ΠΕ86)
Καλαϊτζόγλου Αθηνά (ΠΕ04.04)
Στοϊκίδης Αναστάσιος (ΠΕ03)
Τσαρδακλής Αθανάσιος (ΠΕ02)
Τσαρτσάλης Ιωάννης (ΠΕ04.01)

Μετάβαση στο περιεχόμενο