Γιορτή 28ης Οκτωβρίου

Γιορτή 28ης Οκτωβρίου

Υπάρχουν ιστορικά γεγονότα που αντιστέκονται στη φθορά του χρόνου· που όσο και αν χάνουν με τον καιρό εκείνη την πρώτη τους ακτινοβολία,  αυτή που τους έδινε η αμεσότητα των πρώτων εντυπώσεων, εντούτοις επανέρχονται στην επικαιρότητα όχι απλά μέσα από τις ξεθωριασμένες μνήμες και τις καθιερωμένες τελετές, αλλά κυρίως μέσα από τις ιδέες, τις αρχές, τις αξίες και τα ιδανικά που τα είχαν «θερμάνει». Είναι τα γεγονότα που εξακολουθούν να μας συγκινούν, γιατί- τόσο απλά- είναι δεμένα με ό,τι αναλλοίωτο έχει απομείνει στους ανθρώπους και στους λαούς.

Ένα τέτοιο γεγονός είναι και η 28η Οκτωβρίου, η ημέρα μνήμης της ιταλικής εισβολής στην Ελλάδα, που εκδηλώθηκε στα πλαίσια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά και ημέρα μνήμης για τη στάση που κράτησε απέναντι σε αυτή την εισβολή σύσσωμος ο ελληνικός λαός, κυβερνώντες και κυβερνώμενοι. Αυτό το γεγονός τίμησε και το σχολείο μας οργανώνοντας τη σχολική γιορτή. Μία γιορτή που φέτος είχε ως θεματικό πυρήνα τις γυναίκες και τη στάση που αυτές κράτησαν απένατι στον πόλεμο του ΄40, μια γορτή αφιερωμένη στην Ελληνίδα που ως μάνα, ως σύζυγος, ως αδελφή, ως στρατιώτης ακόμα πολεμώντας δίπλα στον άνδρα, υποστήριξε ποικιλοτρόπως τον αγώνα για την ελευθερία τόσο στα μετόπισθεν όσο και στα μέτωπα του πολέμου. Είναι εκείνες οι γυναίκες που ανέλαβαν τη φροντίδα για την επιβίωση της οικογένειας, οταν οι άνδρες έφυγαν για το μέτωπο, εκείνες που φρόντιζαν τους τραυματίες ως αδελφες νοσοκόμες, εκείνες που υποστήριξαν τον ελληνικό στρατό πλέκοντας μάλλινα ρούχα και κουβαλώντας πολεμοφόδια στα βουνά της Πίνδου, εκείνες που στρατεύτηκαν και μπήκαν στην κατασκοπεία, εκείνες που αντιστάθηκαν σθεναρά στον κατακτητή αψηφώντας κάθε δυσκολία και εκείνες που υπέμειναν υπερήφανα τη μοίρα τους, όταν σύρονταν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Δύο μαθητές λοιπόν, σύμφωνα με το σενάριο της γιορτής, αναλαμβάνουν να εκπονήσουν μία διαθεματική εργασία για  τη στάση των γυναικών στον πόλεμο του ΄40 και ψάχνοντας πληροφορίες στο διαδίκτυο ζωντανεύουν μπροστά στο κοινό κάθε ξεχωριστό ρόλο που είχαν αναλάβει τότε οι γυναίκες, αλλά και κάθε ξεχωριστή προσωπικότητα που συνέβαλε τα μέγιστα για την ελευθερία της πατρίδας.

Ευχαριστούμε τα παιδιά του τμήματος Α1 που συμμετείχαν στη γιορτή, τη χορωδία του σχολείου (Υπεύθυνη καθηγήτρια, Κωνσταντινίδου Καρολίνα, ΠΕ02) που πλαισίωσε μουσικά τα δρώμενα, τον μαθητή Μολλά Σιακήρ Κάαν για την ενδυματολογική επιμέλεια και τον κύριο Ντίνου Χάρη που μαζί με τον μαθητή Ντίνου Δημήτρη επιμελήθηκαν τον ήχο της παράστασης. Ιδιαίτερες ευχαριστίες στη διεύθυνση του σχολείου μας για την πολύπλευρη υποστήριξή της.

Υπεύθυνες για την επιμέλεια της γιορτής: Αθανασιάδου Δέσποινα, ΠΕ02 και Ιατρού Αικατερίνη, ΠΕ02

Μετάβαση στο περιεχόμενο