Ενημερωτική δράση για την Εθελοντική Αιμοδοσία
Την Δευτέρα, 11 Μαρτίου, οι μαθητές της Γ’ Λυκείου είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για την εθελοντική αιμοδοσία, από το Σωματείο Εθελοντών Αιμοδοτών Νομού Ροδόπης. Κύριος ομιλητής ήταν ο κ. Μπουλέντ Κιαμηλόγλου, γιατρός και Διευθυντής του Αναισθησιολογικού τμήματος Νοσοκομείου Κομοτηνής, συνοδευόμενος από την πρόεδρο του Σωματείου, κα. Χατζουρίδου Θεοδοσία. Και οι δυο τους μοιράστηκαν πολύτιμες πληροφορίες και εμπειρίες σχετικά με τη σημασία της αιμοδοσίας.
Ο κ. Κιαμηλόγλου αναφέρθηκε στην αξία του εθελοντισμού, υπογραμμίζοντας τη σημασία της ανιδιοτελούς προσφοράς προς τον συνάνθρωπο. Επισήμανε ότι η προσφορά των εθελοντών αιμοδοτών είναι πολύτιμη καθώς είναι αυτοί που προβαίνουν στην πράξη αυτή χωρίς πίεση και άγχος, χωρίς να δέχονται αμοιβή, πάντα με τη θέληση τους, με μόνο γνώμονα την κοινωνική προσφορά. Στη συνέχεια, παρουσίασε τη σύσταση του αίματος, εξηγώντας ότι αποτελείται από ερυθρά και λευκά αιμοσφαίρια, αιμοπετάλια και πλάσμα, καθένα από τα οποία έχει ξεχωριστό ρόλο στη λειτουργία του οργανισμού. Τόνισε ότι μια μονάδα «ολικού» αίματος μπορεί να σώσει έως και τρεις ζωές, καθώς τα συστατικά του μπορούν να χρησιμοποιηθούν ξεχωριστά σε διαφορετικούς ασθενείς, γεγονός ιδιαίτερα εντυπωσιακό.
Αναφερόμενος, στην κατάσταση της αιμοδοσίας στην Ελλάδα, ο κ. Κιαμηλόγλου σημείωσε ότι, παρά την αύξηση των εθελοντών αιμοδοτών τα τελευταία χρόνια, η χώρα μας εξακολουθεί να μην καλύπτει πλήρως τις ανάγκες της σε αίμα. Ένας λόγος είναι ότι δεν έχει καλλιεργηθεί η έννοια του συστηματικού εθελοντή αιμοδότη που θα αιμοδοτήσει δύο με τρεις φορές τον χρόνο. Αντίθετα, οι Έλληνες σπεύδουν να αιμοδοτήσουν όταν κινδυνεύει κάποιος φίλος ή συγγενής και χρειάζεται άμεσα αίμα. Το αποτέλεσμα είναι η Ελλάδα να εξακολουθεί να εισάγει αίμα από τον Ελβετικό Ερυθρό Σταυρό, κυρίως για την κάλυψη των αναγκών ασθενών με μεσογειακή αναιμία.
Ο κ. Κιαμηλόγλου εξήγησε επίσης τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληροί κάποιος για να γίνει αιμοδότης. Συγκεκριμένα, πρέπει να είναι ηλικίας 18-65 ετών, να έχει βάρος άνω των 50 κιλών και να είναι υγιής. Τόνισε, ότι όσοι μαθητές είναι 17,5 χρονών και μπορούν αιμοδοτήσουν με υπεύθυνη δήλωση υπογεγραμμένη από έναν γονιό ή κηδεμόνα. Επιπλέον, οι άνδρες μπορούν να δίνουν αίμα έως τέσσερις φορές τον χρόνο, ενώ οι γυναίκες έως τρεις, με μεσοδιάστημα τουλάχιστον τριών μηνών μεταξύ των αιμοδοσιών.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ερωτήσεις των μαθητών που αφορούσαν κυρίως την καταλληλόλητα κάποιου για να μπορέσει να αιμοδοτήσει και πότε κάποιος αποκλείεται από τη διαδικασία. Αρκετοί, εξέφρασαν την πρόθεση τους να αιμοδοτήσουν στην εθελοντική αιμοδοσία που διοργανώνει το σχολείο τους σε συνεργασία με τον Σύλλογο γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου και την στήριξη της Νοσοκομειακής Υπηρεσίας Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής, του Σωματείου Εθελοντών Αιμοδοτών Ροδόπης, του Συλλόγου Καρκινοπαθών και Φίλων Ροδόπης Δύναμη Ψυχής και των της ομάδας e-Αιμοδότες.
Η ενημέρωση αυτή αποτέλεσε μια σημαντική ευκαιρία για τους μαθητές να κατανοήσουν τη σημασία της εθελοντικής αιμοδοσίας και να ευαισθητοποιηθούν σχετικά με την αξία της προσφοράς προς τον συνάνθρωπο.