ΛΙΜΑΝΙ ΑΓΙΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ ΜΑΡΩΝΕΙΑΣ

 

ΟΝΟΜΑΣΙΑ

Η σημερινή ονομασία του λιμανιού είναι « λιμάνι Αγίου Χαραλάμπους Μαρώνειας » και είναι το επίνειο της Μαρώνειας. Άρχισε να κατασκευάζεται τη δεκαετία του 1980 στη θέση όπου βρισκόταν και το αρχαίο λιμάνι της Μαρώνειας.

Άποψη του λιμανιού το 1980

 

Το όνομά του, το πήρε όπως και η περιοχή, από το εκκλησάκι του Αγίου Χαραλάμπους που υπάρχει εκεί.

Το εκκλησάκι του Αγ. Χαραλάμπους ''Ποτέ δεν πρόκειται να χαθεί η ξακουστή φήμη και το όνομα της Μαρώνειας που βγάζει γενναίους άνδρες''

 

Ο « Άγιος Χαράλαμπος » χτίστηκε το 1866 με δωρεά όλων των Μαρωνιτών, στην τοποθεσία που βρέθηκε η εικόνα του Αγίου.

Το αρχαίο λιμάνι, που κατασκευάστηκε τον 4ο αιώνα π.Χ, εγκαταλείφθηκε τον 16ο μ.Χ. αιώνα όταν οι Μαρωνίτες για να αποφύγουν τις πειρατικές επιδρομές, μετακινήθηκαν στο χώρο του σημερινού χωριού.

Δορυφορική λήψη του λιμανιού της Μαρώνειας

 

ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΘΕΣΗ

Οι γεωγραφικές συντεταγμένες του λιμανιού είναι :

γεωγραφικό πλάτος : 40° 52' Βόρεια

γεωγραφικό μήκος : 25° 30' Ανατολικά

Ανήκει στο Δήμο Μαρώνειας και βρίσκεται στο Ν.Α άκρο του νομού Ροδόπης, κοντά στα σύνορα με τον ν. Έβρου.

 

ΣΧΕΤΙΚΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ

Το λιμάνι Αγίου Χαραλάμπους Μαρώνειας απέχει 4 χλμ από τον οικισμό της Μαρώνειας, 14 χλμ από τη Ξυλαγανή, έδρα του Δήμου Μαρώνειας, 30 χλμ από την Κομοτηνή, πρωτεύουσα του νομού Ροδόπης και 12 χλμ από τη Εγνατία οδό ( κόμβος Μέστης ).

 

ΤΕΧΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Το λιμάνι διαθέτει λιμενολεκάνη 57500 τ.μ. από τα οποία είναι αξιοποιήσιμα τα 40000 τ.μ. γιατί τα υπόλοιπα καλύπτουν το αρχαίο λιμάνι. Ο προσήνεμος μώλος έχει μήκος 475 μ, ενώ ο υπήνεμος 220μ. και τα κρηπιδώματα συνολικό μήκος 390 μ. Το μέγιστο βάθος του λιμανιού είναι 4 μ. και το μέγιστο μήκος σκαφών που μπορούν να προσεγγίσουν το λιμάνι είναι 50 μ.

Η χωρητικότητά του είναι :100 θέσεις για σκάφη μήκους ως 5 μ. και χώρος αναμονής για 6 σκάφη μέσης αλιείας ή τουριστικά σκάφη.

Κάτοψη του λιμανιού Το λιμάνι από ψηλά. Διακρίνεται ο αρχαίος λιμενοβραχίονας στο αριστερό μέρος του εσωτερικού του λιμανιού

 

ΚΙΝΗΣΗ ΤΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ

Το λιμάνι είναι χαρακτηρισμένο ως αλιευτικό καταφύγιο. Εξυπηρετεί τους επαγγελματίες και ερασιτέχνες αλιείς και όσους αλιείς θέλουν να αφήσουν τα αλιεύματά τους ή να βρουν καταφύγιο λόγω του καιρού.

Η αλιευτική κίνηση αυξάνεται το καλοκαίρι λόγω των ερασιτεχνών αλιέων.

Το καλοκαίρι προσεγγίζουν το λιμάνι μικρός αριθμός ιστιοφόρων (περίπου 10 ), με ελληνική ή και ξένη σημαία, που έρχονται για 2-3 μέρες, επισκέπτονται τους αρχαιολογικούς χώρους και τη Μαρώνεια.

Πριν 5 χρόνια είχε δρομολογηθεί ένα υδροπτέρυγο που εκτελούσε το δρομολόγιο ΠΟΡΤΟ-ΛΑΓΟΣ - ΜΑΡΩΝΕΙΑ - ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ. Λόγω όμως του μικρού αριθμού επιβατών και άλλων προβλημάτων, το δρομολόγιο δεν απέδωσε τα αναμενόμενα αποτελέσματα και καταργήθηκε.

 

 

ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ- ΠΑΡΟΧΕΣ

Υπάρχει μόνιμο σύστημα παροχής νερού και ηλεκ.ρεύματος, το οποίο όμως δε μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των αλιέων και θα πρέπει να βελτιωθεί.

 
Παροχή ρεύματος Βρύση με πόσιμο νερό  
Μετρητής ύδρευσης

Υπάρχουν λίγοι κάδοι απορριμμάτων και γι' αυτό ίσως υπάρχουν αρκετά σκουπίδια πεταμένα στον περιβάλλοντα χώρο. Η στάθμευση επιτρέπεται σ' όλους τους χώρους του λιμανιού, γιατί δεν υπάρχει μεγάλη κίνηση και δε δημιουργείται ιδιαίτερο πρόβλημα.

   

 

Η τροφοδοσία με καύσιμα γίνεται με βυτιοφόρο όχημα, όπως και στα άλλα λιμάνια της περιοχής.

Η τροφοδοσία με άλλα είδη καλύπτεται από τα εμπορικά καταστήματα της ευρύτερης περιοχής. Τα αλιεύματα πωλούνται στους εμπόρους και αυτοί τα προωθούν στις ιχθυόσκαλες Αλεξ/πολης, Καβάλας και Θεσ/νίκης.

Ο επισκέπτης αντικρίζει αυτή την εικόνα λόγω έλλειψης αποθηκευτικών χώρων

 

Δεν υπάρχουν αποθηκευτικοί χώροι, χώροι υγιεινής και μηχανολογικός εξοπλισμός κατάλληλος για την κάλυψη των αναγκών ( γερανός, ανυψωτικές μηχανές, μηχανές παραγωγής πάγου ).

Αυτό το φορτηγό χρησιμοποιούν οι αλιείς για την αποθήκευση πάγου

Δεν υπάρχουν εγκαταστάσεις συντήρησης και επισκευής των σκαφών. Τα πολυεστερικά σκάφη συντηρούνται στην Κομοτηνή και τα υπόλοιπα στα καρνάγια του Φαναρίου, της Θάσου και της Καβάλας.

 

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσ/νίκης έχει τοποθετήσει στην είσοδο του λιμανιού ειδικό μηχάνημα μέτρησης της στάθμης των υδάτων (παλλιροιογράφος)

ΛΟΙΠΕΣ ΕΥΚΟΛΙΕΣ

Στον Άγιο Χαράλαμπο υπάρχουν δυο ψαροταβέρνες και ένα μικρό κατάστημα ψιλικών. Στον οικισμό της Μαρώνειας υπάρχουν ταβέρνες, καταστήματα τροφίμων, καφετέριες , βενζινάδικο, ενοικιαζόμενα δωμάτια και αγροτικό ιατρείο. Στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν αξιόλογες ξενοδοχειακές μονάδες.

 

ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΜΕΣΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ

Το λιμάνι της Μαρώνειας έχουν ως έδρα περίπου 100 επαγγελματικά σκάφη παράκτιας αλιείας, ένα σκάφος μέσης αλιείας (γρι-γρι ) που απασχολεί το καλοκαίρι 6-8 αλλοδαπούς αλιεργάτες, 400 ερασιτεχνικά και λίγα τουριστικά σκάφη. Το λιμάνι προσεγγίζουν σκάφη από τη Μάκρη, την Αλεξ/πολη τον Ίμερο, το Φανάρι και το Πόρτο-Λάγος.

Το επαγγελματικό αλιευτικό ¨ΜΑΡΩΝ¨

 

ΟΡΓΑΝΩΣΗ - ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Ο Λιμενικός Σταθμός Μαρώνειας ιδρύθηκε πριν 10 χρόνια. Φροντίζει για την αστυνόμευση και τον έλεγχο της περιοχής ( Πετρωτά-Μαρώνεια -Ίμερος ) και την παροχή βοήθειας όπου χρειαστεί. Το προσωπικό του αποτελείται από 6 άνδρες( αξιωματικό, υπαξιωματικούς και λιμενοφύλακες ). Διαθέτει ένα περιπολικό όχημα , ενώ από πλωτά μέσα καλύπτεται από σκάφη του Υπολιμεναρχείου Λάγους και του κεντρικού Λιμεναρχείου Αλεξανδρούπολης. Αν παραστεί έκτακτη ανάγκη, χρησιμοποιούνται σκάφη ιδιωτών που βρίσκονται στο λιμάνι. Μέχρι το καλοκαίρι προβλέπεται να εξοπλιστεί και με δικό του σκάφος. Διαθέτει σύστημα τηλεπικοινωνιών για την επικοινωνία με τα γειτονικά λιμεναρχεία και το συντονιστικό όργανο του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας.

 

Η είσοδος του λιμανιού

 

Στο βιβλίο μικρών σκαφών (παλαιότερα λεγόταν λεμβολόγιο) του Λιμενικού Σταθμού είναι γραμμένα συνολικά 500 σκάφη απ' όλη τη γύρω περιοχή.

Το Λιμενικό Ταμείο Λάγους διαχειρίζεται και το λιμάνι του Αγίου Χαραλάμπους. Τα έσοδα του λιμανιού από τα λιμενικά τέλη είναι ελάχιστα και τα προβλήματα πολλά. Το λιμάνι δεν έχει συντηρηθεί καθόλου από τότε που κατασκευάστηκε. Ο Δήμος Μαρώνειας προσπαθεί με ό,τι μέσα διαθέτει να το συντηρήσει, αλλά οι δυνατότητες του είναι μικρές, μια και δεν έχει έσοδα από το λιμάνι. Έτσι κρίνεται επιτακτική η ανάγκη να περάσει η διαχείριση των λιμανιών στους οικείους Δήμους.

Επαγγελματικά σκάφη αλιείας

ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΚΤΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΈΣ

Με την κατασκευή του λιμανιού μπορεί να καλύπτονται οι ανάγκες των αλιέων, καταστράφηκε όμως η όμορφη και γραφική παραλία του Αγίου Χαραλάμπους , που έγινε πλέον χώρος συσσώρευσης φυκιών.

Εκεί που παλαιότερα υπήρχαν παραθεριστές τώρα υπάρχουν μόνο φύκια

ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΝΕΡΟΥ

Οι μαθητές της Π.Ο. του σχολείου μας, πήραν δείγματα θαλασσινού νερού μέσα από το λιμάνι, τα έστειλαν στη χημική υπηρεσία Αλεξ/πολης και οι φυσικοχημικές και μικροβιολογικές εξετάσεις έδειξαν ότι τα νερά είναι καθαρά, όπως άλλωστε καθαρά είναι και σ' όλη τη γύρω περιοχή γιατί δεν υπάρχουν εστίες ρύπανσης.

Συλλογή δείγματος νερού από το λιμάνι για μετρήσεις και χημικό έλεγχο  

 

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ, ΗΘΗ-ΕΘΙΜΑ

Εδώ και πολλά χρόνια, στις 10 Φεβρουαρίου, γιορτή του Αγίου Χαραλάμπους, μετά τη θεία Λειτουργία στο εκκλησάκι γίνεται το κουρμπάνι ( τράπεζα Αγάπης ).

Τα Θεοφάνεια , κάθε δεύτερο χρόνο, γίνεται στο λιμάνι ο αγιασμός των υδάτων.

Το Μάϊο, στα πλαίσια της τελετής λήξης του διεθνούς συνεδρίου του Τ.Ε.Φ.Α.Α. Κομοτηνής, διοργανώνεται στο λιμάνι γιορτή της σαρδέλας.

Ο Δήμος Μαρώνειας διοργανώνει στο χώρο του λιμανιού πολιτιστικές εκδηλώσεις. Συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις παρουσιάζονται με επιτυχία κάθε χρόνο, σ' ένα ειδυλλιακό τοπίο που συνδυάζει την απόλυτη ησυχία, τη γραφικότητα και το όμορφο φυσικό περιβάλλον.

 

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Το λιμάνι του Αγίου Χαραλάμπους πρέπει να μετατραπεί σε επιβατικό - τουριστικό λιμάνι. Να τοποθετηθούν πλωτές προβλήτες για την αύξηση της χωρητικότητάς του, έτσι ώστε να μπορούν να εξυπηρετηθούν περισσότερα τουριστικά σκάφη.

Ήδη επιχειρηματίες σχεδιάζουν να δρομολογήσουν ένα τουριστικό σκάφος CATAMARAN που θα κάνει ημερήσιες και νυκτερινές υποβρύχιες περιηγήσεις.

Να βελτιωθούν οι εγκαταστάσεις παροχής νερού και ηλεκτρικού ρεύματος.

Να καθαριστεί και να αναδειχθεί η γραφική παραλία του Αγίου Χαραλάμπους, που μαζί με τους αρχαιολογικούς χώρους και το σπήλαιο της Μαρώνειας θα αποτελέσουν πόλο έλξης για τους ανθρώπους που θέλουν να γνωρίσουν καλύτερα την περιοχή.

Πριν από μερικά χρόνια τη παραλία του Αγ. Χαραλάμπους επισκέπτονταν πολλοί λουόμενοι Σήμερα κανείς δεν κολυμπά εδώ
Όψεις του λιμανιού  
Από εδώ οι αλιείς τραβούν τα σκάφη τους έξω για συντήρηση Όψη του Αρχαίου Λιμανιού

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ο Αγ. Χαράλαμπος συνδυάζει τα στοιχεία της ελληνικής φύσης θάλασσα , βουνό και απέραντοι ελαιώνες

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΙΣΩ